donderdag 10 januari 2013

Starry Starry Night > kunst met kids

In de aanloop naar kerst mocht er al eens over sterren gepraat worden in de klas.  Over licht en donker, warm en koud.  Contrasten waarmee kinderen al van erg jong mee in aanraking komen.  Ik wilde hen net iets meer meegeven en haalde de mosterd (opnieuw) bij de Kleine Einsteins.  Na de eenaatjes eerder al met klassieke muziek in contact te laten komen, koos ik ervoor hen nu kennis te laten maken met de wereld van de schilderkunst.  Andermans werken kunnen beschouwen is namelijk een van de vele muzische beelddoelen die bereik moeten worden.  Verder hoopte ik met deze les ook enkele maatschappelijke, ruimtelijke en historische doelen te bereiken.  

Vincent van Gogh is een welbekende kunstschilder die niet zo ver van ons bescheiden dorpje geboren werd.  Zundert ligt namelijk op nog geen half uurtje rijden van de school.  Hij kende een leven zoals wij ons niet meer kunnen voorstellen, maar dankzij de financiële steun van broer Theo onderhield hij zijn hobby dagelijks: schilderen!  Hij verhuisde regelmatig en kwam uiteindelijk in Frankrijk terecht, waar hij in contact kwam met het impressionisme.  Een aflevering van het Klokhuis leerde ons hoe het leven en werk van Van Gogh er uit zag.   Tijdens zijn leven verkocht hij slechts een handvol schilderijen.  Met (omgerekend) ongeveer 130 euro als maximumprijs.  Terwijl hij er 100 jaar later ruim 85 miljoen euro voor zou krijgen.  We besloten dat hij een heuse pechvogel was.  Dit stereotype beeld deed hem nog meer onze tijdelijke mascotte worden.  Ja, we waren overtuigd van zijn aandeel in onze donderdagnamiddag.  




Via Google Art Project bestudeerden we Vincents schildertechniek.  Het viel ons op dat hij veel vegen en strepen naast elkaar zette.  Hierdoor lijkt het van op een afstand of de kleuren zich mengen.  Bovendien gebruikte hij veel kleuren die met elkaar botsen.  Licht en donker.  Warm en koud.  De kleurencirkel van Itten werd erbij gehaald.  Het viel ons op dat de botsende kleuren vooral tegenover elkaar staan in dit schema.




Met Vincent van Don McLean als muzikale draad op de achtergrond gingen we aan de slag.  De eenaatjes kregen elk een Van Gogh kleurplaat van een schilderij dat ze eerder al zagen verschijnen op A3.  Elke kleurplaat was voorzien van een QR-code.  Het inscannen ervan bracht ze op de afbeelding van het originele werk.  Het kon hen inspireren om hun werk even mooi, misschien wel nóg mooier te maken.  




Het was echter geen vereiste dat ons kunstwerk op het originele zou gelijken.  De kleuren mochten verschillen.  De techniek mocht afwijken.  De enige vereisten waren dat de kinderen hun kleuren doelbewust zouden gebruiken en dat door optische menging andere kleuren zouden kunnen ontstaan.  Met Super Vincent in gedachte lieten de eenaatjes zich volkomen gaan.  Sommigen gingen nauwgezet te werk.  Anderen bestudeerden eerst van Goghs kostbare kunst.  Terwijl nog anderen zich blijkbaar lieten meeslepen door hun gevoel en compleet fauvistisch aan de slag gingen.  Het muzisch proces is gegarandeerd geslaagd.  Dankzij het laaiend enthousiasme van de kinderen.  En ook een beetje dankzij broer Theo die er steeds voor zorgde dat Vince kon blijven schilderen.  En natuurlijk mogen die resultaten er ook wezen... binnenkort op onze fotoblog.

1 opmerking: