"Herfst in het bos"
WO >> domein natuur >>
Sinds dit schooljaar startten we met iPads in de klas. Heel wat apps passeerden al de revue: behendigheids- en concentratiespelletjes, breinbrekers, oefeningetjes, e-boekjes, techniekgames, ... Om meer uit de iPad te halen met mijn klas eenaatjes maakte ik QR-fiches op. Deze verwijzen telkens naar gevonden youtubefilmpjes die op de iPad te raadplegen zijn. Ze brengen de wereld naar de tablet.
Voor jonge kinderen zijn QR-codes erg waardevol. Ze komen zo onmiddellijk bij de gewenste link of het beoogd filmpje. Niettegenstaande geef je de kinderen de vrijheid om een keuze te maken. Welke film willen ze zien? In welke volgorde? Dat kiezen ze zelf. Misschien lijkt het hen nuttig een filmpje opnieuw te bekijken. Deze vrijheid zorgt voor een zekere verantwoordelijkheid die kinderen motiveert hun bronnen doelgericht te raadplegen.
Door het gebruik van QR-codes bereikten we in de voorbije maanden al heel wat ICT-doelen en dat voor verschillende vakgebieden. Het eigenlijke gebruik van de iPad is voor de kinderen steeds hetzelfde. Met een door hen gekende app scannen ze een code in. De steeds weerkerende werkwijze zorgt voor een drempelverlagend effect. Zo staat niet steeds de technische kant van het leermiddel in de kijker, maar gaat de nodige aandacht van de leerlingen vooral naar het inhoudelijke aspect. Na het inscannen van de code komen de kinderen op de juiste link terecht waar ze kunnen oefenen, kunnen leren, informatie opzoeken of kunnen presenteren. Verder raadplegen ze gewenste bronnen en bepalen zelf wat voor hen belangrijke informatie lijkt of niet.
Werken met QR in de klas vraagt de nodige voorbereiding van de leerkracht. De codes moeten immers gemaakt. Slechts weinigen deelden hun werk al met hun netwerk. Het lijkt me of nog niet veel collega's hun weg gevonden hebben in het werken ermee. Gericht op zoek naar inhoud is dus de boodschap. Om hier dan een QR- code van te maken en in de gewenste layout te gieten. Ik ging ook met powerpoint aan de slag. Om zelf inhoud te maken. Maakte filmpjes van de dia's. Gooide deze op YouTube. En maakte daarvan QR-steekkaarten. Zes op een blad. Recto verso. Met aan de ene kant de code en aan de achterzijde de inhoud. Dat geeft de kinderen de kans om gericht te oefenen. De oefeningen die moeilijk waren, kunnen zo nogmaals verwerken. Herhaling en inoefening zijn en blijven belangrijk. Zelfs onze zesjarigen zijn zich hiervan bewust.
Wanneer kinderen aan het werk zijn, zet de leerkracht zich op de meest strategische plaats. We bieden hulp waar nodig, evalueren tussendoor. Sommige kinderen zijn gebaat bij een extra instructie of hebben de aandacht van de leerkracht ten volle nodig. Dit alles terwijl een andere leerling net dat éne stukje van de les gemist heeft, maar zich wel kan behelpen. Voor zulke leerlingen kan het een steun zijn om delen van de instructie opnieuw te beleven. Dankzij de evoluerende technologie zijn we in staat om de kinderen ook gericht zelfstandig te laten leren en oefenen. In het huidige onderwijs zijn niet alle kinderen op hetzelfde moment met dezelfde taken bezig. Zowel tempodifferentiatie als differentiatie van het aanbod kunnen met QR-codes worden aangepakt. @lhumme heeft deze vorm inmiddels al op punt in haar klas. Op haar yurls beschrijft ze hoe haar leerlingen zelf een kaartje met QR-code uitkiezen uit het aanbod om bepaalde instructies opnieuw te bekijken en beluisteren. @bramfaems gaat hierin nog een stapje verder met de Jonathan Academie. Hij laat zijn leerlingen zelf de instructies ontwikkelen voor andere leerlingen en deelt ze met de wereld. Twee pareltjes van voorbeelden waarbij ICT en QR-codes duidelijk als leermiddel geïntegreerd worden in de dagelijkse klaspraktijk.
Wat aanvankelijk een banale zwart-wit code lijkt, kan zoveel meer betekenen in de klas. Het einde van de QR-codes in de klas is nog lang niet in zicht. Er zijn mogelijkheden te over. Voor elk vak. Voor elk ICT-doel.
"De wereld rond met Broeder Jacob"
taal / ruimte / muziek >>
"Het symfonisch orkest"
muziek >>
Geen opmerkingen:
Een reactie posten