Na er ondertussen een maandje uit te zijn geweest (vakantie/ technisch werkloos...) nam ik er toch maar even opnieuw het inspiratieboek bij. De sessies op de ICT-dag zaten ondertussen ook ver weg. De voorbereiding voor het interview verliep toch behoorlijk. Enkele woorden op een blad. Wat doedels errond. Het was tijd om mekaar te bellen.
Ingelogd op Skype. Bram toegevoegd. Een korte "Ben je er klaar voor?" luidde het startschot. Eerst de audio checken. Bram lijkt ervaren. Alle mogelijke stoorzenders (hond, gsm, ...) uitschakelen of verwijderen. De nodige volumes regelen. Oortjes zoeken en inpluggen. Take 1: verwelkoming, intro over QR... draad kwijt. Excuses. "Geen probleem, we doen het opnieuw. Probeer nog informeler te praten!" Oei... iets wat blijkbaar niet mijn ding is. Schrijven, praten, interviews, ... voor een publiek blijken allemaal wat formeel. Na een vlotte "Dag Bram" in take 2 ging het wel wat beter. Het ijs gebroken. De toon gezet. AN én net iets minder formeel spreken lukt tóch! Praten over hoe ik werk in de klas ligt me wel. Ik leerde eerder ook dat op ja-nee-vragen ook een langer antwoord mogelijk is. Af en toe probeerde ik te verduidelijken waarover we het hadden.
Toch verraste Bram me af en toe met zijn vragen en vooral kritische blik. Erg fijn ook een andere kant benadrukt te zien. Want wie met QR wil werken in de klas of op school is natuurlijk genoodzaakt een internetverbinding bij de hand te hebben. Hoewel dat niet altijd geldt. De meeste QR-generatoren hebben de mogelijkheid om van een tekst(je) een QR aan te maken. Om deze tekst te decoderen heb je geen internet- of dataverbinding nodig. Bovendien kunnen QR-codes die een tekst bevatten een speurtocht op school mogelijk maken. Een kleine rechtzetting, dus. Het was een aangenaam gesprek. Bram weet waarover hij spreekt. Hij geeft je voldoening in je werk. Behandelt je correct. Een uur na het Skypegesprek kreeg ik een mail met de opname. De podcast was klaar voor de ether.
Aandacht! Aandacht! ICTtip #3 over QR-codes in de klas:
Wat betreft de reclamewereld en de QR-codes in het straatbeeld ook nog even dit. Ik kom regelmatig QR-codes tegen: op bussen, op affiches, flyers, straatstenen, achter vensters, ... . Sinds ik me een jaar geleden verdiepte in de wondere wereld der QR vallen ze me steeds meer op. Ik begin er een oog naar te krijgen. Zoonlief en ik maken er wel eens een wedstrijdje van: 'om ter meeste QR's vinden!'. Het valt me bij vele vaak op dat de QR niet goed wordt ingezet. De link waarnaar verwezen wordt, werd vaak niet verkleind. De code wordt te klein of te groot afgebeeld. Vaak zijn ze ook te vinden op plaatsen waar je gewoon geen tijd of zin hebt om je smartphone boven te halen. Nutteloos dus. Ofte, net zoals een Facebookvriend reageerde:
Heel boeiend interview Ive ... klopt volgens mij ook volledig dat QR code voor reclame
op zijn einde lopen maar om informatie door te geven nog maar aan het begin staat.
Bedankt Bram, voor dit fijne interview en mijn Skype-ontmaagding.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten