zaterdag 1 september 2012

Laat het maar starten!

Waar ik een dikke twee maanden geleden nog aftelde tijdens de laatste loodjes, mag het nu absoluut weer opnieuw beginnen. Trompetgeschal noch vuurwerk zullen we mogen verwachten. Toch zal 3 september een heuse stap zijn voor alle Vlaamse kinderen en hun leerkrachten. Een nieuw begin. De lente van het onderwijs. Alles terug in bloei na de denkbeeldige batterijen te hebben opgeladen. Het is genoeg geweest en vooral goed. Het weer deed soms een beetje vreemd, maar daarvoor worden we al jaren gewaarschuwd. In Concordevaart vlogen de 9 'welverdiende' weken vooruit. Het ritme zal moeten aangepast. Terug de juiste structuur in een dag. Opstaan op een grotemensenuur en naar bed tijdens de succesvolle avondprogrammaties. Met daartussen een overzichtelijk geheel en vaste patronen. 


3 september. In mijn dromen heb ik die start al wel drie keer beleefd. "Hallo allemaal, wat ben ik blij dat jullie er zijn! Leuke vakantie gehad?". De nachtmerries over bankjes die niet klaarstaan en rommelige kasten met uitpuilende kaften zijn ondertussen vakkundig verbannen. De voorbije weken loste ik dat op door veelvuldige bezoeken aan de klas. Inrichten, klaarzetten, administratie, printen, overdenken, plakken, knippen, lamineren, acclimatiseren, overleggen, en plannen. De nodige voorbereidingen zijn getroffen om een zo vloeiend mogelijke start te krijgen. Bij alle namen van de klaslijst zie ik ondertussen hun lachende gezichten. Nieuwe kinderen voor de 'grote school'. Duidelijk klaar om aan hun volgende stap te beginnen. Klaar om te leren lezen, rekenen en schrijven. De kleuterklas ontgroeit. Ik besef dat ze nog tijd zullen nodig hebben om te wennen. De school verkennen. Hun plekje zoeken in een nieuwe structuur. Laat ze nog maar eventjes kleuter zijn, al zullen ze dat niet graag horen. Ik besef ook dat ik het voorrecht heb om hen te zien groeien. Stilaan geraken ze vertrouwd met de gewoonten van een 'leer'jaar. Ze kunnen bewuster denken, gaan doelgerichter te werk. Om van dat groeiproces deel te kunnen uitmaken, is telkens opnieuw magisch. 


3 september. Hij zal speciaal worden. Niet alleen ík doe de deur (opnieuw) open voor het eerste leerjaar. Zoonlief zet eveneens deze stap. Voor de eerste keer mag ik me echt 'meester papa' laten noemen. We hebben al eens mogen oefenen, tijdens de wendagen. Maar nu is het for real. Milo zit weliswaar bij de collega, paralleljuf, steun-en-toeverlaat. Maar ik mag het allemaal ook op een andere, nieuwe manier beleven. De spanning is groter bij mij dan bij hem. Gelukkig maar. Hij beschouwt het als een geruststelling. Voor mij lijkt de grens vager. Ik mag het hele leerproces van een 6-7-jarige ook eens van de andere kant leren kennen. Naast spannend dus zeker ook verrijkend.


Het wordt een krachtig schooljaar. Met veel nieuwe projecten. Op school- en klasniveau. Lezen staat in de kijker. De voorleesboeken zijn al een keertje uitgetest en goed bevonden. We hebben er thuis al om kunnen lachen. De iPads in de klas beloven ook veel goeds. Het was mijn taak een beleid te bepalen om ze nuttig en doelgericht in te zetten in ons onderwijs. Ik ben zeker van de meerwaarde. Met sessies voor collega's zullen we samen dat beleid en die meerwaarde invulling geven. Na een jaar aftastend ICT-coördinator is het nu tijd voor het échte werk. Het beleidsplan is klaar. De planning gemaakt. De ICT-uren gevuld. Wij zijn er klaar voor! Het gazon gemaaid, de haartjes geknipt. Nieuwe bril, nieuwe schoenen, nieuwe schoolbroeken. Het bureaublad van de laptop voorzien van een toepasselijke illustratie. De fietsbanden opgepompt, droge koeken en fruit in huis. Boekentassen, rugzakken, fruitpotjes en brooddozen gelabeld. Laat het maar starten. Ik heb er zin in! 


Aan iedereen een geweldige start van een krachtig schooljaar gewenst! 
Ik had me voorgenomen om niet in herhaling te vallen met het schrijven van een tekst over het oudjaar voor een nieuw schooljaar.  Toch blijkt het me enige rust te geven.  Een teken dat ik écht klaar ben.  

5 opmerkingen:

 1. Ive, veel plezier en succes in het nieuwe schooljaar! Dat het je (en de kinderen) maar goed mag smaken.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Acht jaar was ik, toen ik mijn meester papa cadeau kreeg. Het went, maar het blijft raar een heel schooljaar lang. Ik kan mij niet herinneren dat ik ook maar één keer "meester " tegen hem heb gezegd. Dat woord kreeg ik op de één of andere manier niet over mijn lippen.
  Wat ik me wel nog goed herinner, is een soort van alom aanwezig gevoel van veiligheid. Een gevoel dat moeilijk in woorden te gieten valt. Niet dat ik me bij de andere meesters en juffen onveilig heb gevoeld, integendeel, maar dat jaar stond mijn papa in de klas en ik wist vanaf dag één "Hier is het goed...". Ook al zit Milo in het andere eerste, ik hoop dat hij met datzelfde gevoel het schooljaar beleven mag.

  Ive, geniet met volle teugen van dit extra speciale jaar!

  Veel groetjes,
  An

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat heb ik er spijt van dat ik niet eerder een kijkje ben gaan nemen op je blog. Heel knap om te lezen hoe je met je job als leerkracht bezig bent. Zeker je tekst over 'fouten maken mag', vind ik heel sterk. Morgen komt Juul naar school met een mooie opdruk op zijn t - shirt. 'Ik ben Juul en kan goed dansen'. Hij staat wel ondersteboven, jaja, mama's maken ook fouten.

   Veel succes nog met je schrijven en met het nieuwe schooljaar!

   Gitte

   Verwijderen
  2. Dank voor je reactie, An. Heel fijn te lezen dat 'meester papa' zéggen ook heel speciaal is. Dat veilige gevoel kan ik me goed voorstellen. Al zal ik me regelmatig moeten intomen om niet te dichtbij te komen... Geniet van je academiejaar en gá voor die pedagogie!

   Verwijderen
 3. Dank voor je reactie, Gitte. Ik ben reuzebenieuwd naar Juul en zijn t-shirt! Dat hij het maar met trots komt tonen!!!
  Altijd welkom op de blog trouwens. En wie weet volgend jaar opnieuw een eenaatje in huis ;-)

  BeantwoordenVerwijderen